Tentoonstelling in de Broederenkerk Deventer

ELEONORA A4 jpg

Eleonora,

dochter van de Engelse koning Edward II, geboren in 1318 in Woodstock, overleden in 1355 in Deventer. Zij kwam in 1332, 13 jaar oud, naar Nijmegen om er te trouwen met Reinald II, graaf van Gelre. Het politieke huwelijk kwam tot stand op last van haar broer, koning Edward III.
In 1339 werd Gelre officieel een hertogdom, en kreeg Eleonora de titel ‘hertogin van Gelre’.

Met Deventer kreeg zij een bijzondere band. In de jaren 1335 – 1338 maakte zij de uitbreiding van het al bestaande klooster van de Minderbroeders mogelijk door de stichting van een monumentale kerk: de huidige Broederenkerk.
In 1343 komt de hertog van Gelre, Reinald II, plotseling te overlijden en wordt Eleonora regentes over haar beide zonen, de erfopvolger

Reinald en zijn broer Eduard. De opvolging leidt tot een hevige strijd in Gelre, waarmee Eleonora zich niet kon bemoeien.
De laatste jaren van haar leven trok ze zich terug in het klooster in Deventer. Zij overleed er in 1355, slechts 37 jaar oud. Haar laatste rustplaats kreeg ze in de Broederenkerk. Haar grafsteen is er nog altijd.

Het NOS/Radio1 programma besteedde gisteren aandacht aan onze tentoonstelling! Zie bijgaande link. Item zit aan het einde, ca 10 minuten. De redactie heeft gekozen voor gesprek met Agave Kruijssen.
Zij schreef roman over Eleonora.

Uitzending NOS: Met het oog op morgen.