Dit jaar besteedt Adventsactie extra aandacht aan het belangrijke onderwerp kinderarbeid. Omdat ieder kind recht heeft om kind te zijn.
Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er tientallen miljoenen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. In plaats van onbezorgd te spelen en te leren, maken ze lange dagen om wat geld te verdienen, vaak onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Denk aan kinderen die in de mijnbouw werken, in fabrieken of in de brandende zon op plantages. De kans dat deze kinderen later een goed inkomen kunnen verdienen en aan het zware, onderbetaalde werk kunnen ontsnappen is klein: ze hebben immers nauwelijks tot geen gelegenheid gehad een opleiding te volgen.

'Bijna tien procent van de kinderen wereldwijd werkt als kindarbeider'

Wat doet Adventsactie?

Jaarlijks steunt Adventsactie projecten die zich richten op kinderen en jongeren die meewerken om het gezinsinkomen te verbeteren en daarom niet of nauwelijks naar school gaan. Dit jaar zetten we er tijdens de Adventsactie 4 projecten extra in de schijnwerpers.

Schooldiploma voor werkende kinderen in Pakistan

Miljoenen kinderen in Pakistan gaan nauwelijks naar school: hun ouders hebben er geen geld voor en de kinderen moeten al jong meewerken om wat extra geld te verdienen voor het gezin. Een speciaal schoolprogramma geeft ze toch de opleiding waar ze recht op hebben.

advent2023 3

Onderwijs voor kinderen in baksteenfabrieken in India

Het werk in baksteenfabrieken in India is zwaar en ongezond, helemaal voor kinderen. Ze maken lange dagen en gaan niet naar school. Op speciale crèches en scholen bij de fabrieken krijgen de jonge kinderen een opleiding, gezond eten en goede zorg.

advent2023 2

Jonge migranten uit Bangladesh kwetsbaar voor misbruik

In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen. Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren. Speciale voorlichtingsprogramma’s en een opleiding maken de jonge migranten weerbaarder.

advent2023 1

Jonge mijnwerkers naar school in DR Congo

De Democratische Republiek Congo is rijk aan kostbare grondstoffen. Het land is bijvoorbeeld een van de grootste leveranciers ter wereld van kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.

advent2023 4

Hoe kunt u helpen?

Alle steun is welkom. Uw bijdrage maakt hoe dan ook verschil. U kunt geven in de collecte tijdens de Advents- en Kerstperiode én u kunt uw bijdrage rechtstreeks overmaken op IBAN: NL 89 INGB 0653 1000 00 t.n.v. Adventsactie, Den Haag. Of scan deze QR-code:

qr code advent2023