Bisdombedevaart Echternach

Het Aartsbisdom Utrecht organiseert op Pinksteren jaarlijks een bedevaart naar Echternach, waarbij de stad Luxemburg en Echternach worden bezocht en u actief deel kunt nemen aan de Springprocessie. Ook voor jongeren is het een prachtige gelegenheid om geloof te ervaren. Priesters en diakens kunnen aan de vieringen en processies deelnemen en ook acolieten zijn welkom om bij de vieringen te assisteren.

In Echternach bevindt zich het graf van de heilige Willibrord (+ 739), de eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Hij bracht het geloof naar onze streken. De tegenwoordige basiliek van Echternach is de vijfde kerk die op deze plek werd gesticht. De eerste kerk werd door Sint Willibrord gebouwd. In 1939 werd de kerk verheven tot pauselijke basilica, waarvan de onderscheidingstekens tintinnabulum (klokje) en conopeum (paraplu) getuigen, die in het koor rechts en links van het hoofdaltaar te zien zijn.

In deze basiliek vieren we een pontificale eucharistieviering, waarna de Springprocessie van start gaat. Deze processie is een ‘religieuze dans’ naar het graf van Sint Willibrord. De oudste vermelding van deze ‘grote driesprong’ naar zijn graf dateert uit de elfde eeuw. De wijze van springen is als volgt: eerst naar voren, dan een pas zijwaarts naar links en vervolgens een pas zijwaarts naar rechts. Muzikanten begeleiden de processie met steeds dezelfde melodie, die teruggrijpt op een volkswijsje.

Dat de Springprocessie ook moderne pelgrims nog aanspreekt, komt doordat het ‘springen’ het mogelijk maakt om met het hele lichaam te bidden. Het is een uitdrukking van vreugde en door de vereiste inspanning ook een echte boeteoefening.

Bedevaartprogramma

Op Tweede Pinksterdag vertrekken we om 07.00 uur vanuit diverse opstapplaatsen in het bisdom. Rond 12.00 uur komen we dan aan in Luxemburg, waar u de gelegenheid heeft om te lunchen. Na de lunch volgt een rondleiding in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw, waar zich het orginele beeld van Maria Troosteres der Bedroefden bevindt. Het prentje van dit beeld, dat in de kathedraal van Luxemburg te zien is, staat in de Genadekapel van Kevelaer. We besluiten het bezoek aan Luxemburg met een eucharistieviering in de kathedraal. Na de viering rijden we naar het hotel in Luxemburg om in te checken. Vervolgens rijden we naar Echternach, waar gelegenheid is om kennis te maken met het stadje en de basiliek. Het diner is op eigen gelegenheid. We besluiten ons bezoek aan Echternach om 20.00 uur met het openingslof in de Willibrordbasiliek.

De volgende dag gaan we na het ontbijt naar de pontificale mis in de basiliek. Om half tien begint de Springprocessie. Twaalf- tot veertienduizend pelgrims doen elk jaar op de dinsdag na Pinksteren mee met deze processie. Daar zijn acht- tot negenduizend springers bij. Na het lof vertrekken we weer naar Nederland. (programma en tijden zijn onder voorbehoud)

Tarief p.p.: € 112,50, toeslag eenpersoonskamer € 35,00.

Inclusief

  • Busreis
  • Eén overnachting in ****Novotel Luxembourg op basis van een tweepersoonskamer en logies en ontbijt
  • Nederlandstalige culturele en pastorale begeleiding
  • Pelgrims- en informatieboekje

Exclusief

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Lunches, diners, consumpties en overige persoonlijke uitgaven
  • Reis vanuit uw woonplaats naar de opstapplaats v.v.
  • Mogelijke extra toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen daartoe aanleiding geven, behoudt de VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims)

Boekingsinformatie

Er geldt een minumum deelname van 35 personen. U krijgt uiterlijk 4 weken voor vertrek bericht als de reis niet doorgaat. Indien u geen kamergenoot opgeeft, krijgt u automatisch een eenpersoonskamer.

Informatie

Heeft u belangstelling voor deze bedevaart, maar wilt u eerst nog wat nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met Diny Meijerink 0570-551244 of met Lammie In ’t Veld 06-57038176.

Contactpersoon Aartsbisdom

Dhr. G.L.M. Lokate, tel. 030-22361570, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

VNB

Tel. 073-6818111, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

echternach2