Schrijf u in op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt tussen twee edities van 't Zout

P e r s b e r i c h t

Middag van TROOST in de Bibliotheek Deventer  

Op zaterdag9 november van 13.00 tot 16.00 uur staat de Bibliotheek van Deventer aan de Stromarkt 18 in Deventer in het teken van Troost. Troost is soms broodnodig. Troost als je hoort dat je niet meer beter wordt.

Troost wanneer je machteloos moet toezien hoe je partner, je kind, je vriend(in), je naaste steeds zieker wordt, troost om dat wat er niet meer is, ……Troost is van alledag. Van een arm om je heen tot muziek en poëzie.

Van Levensjas naar troostbrood

Volgens Wies Wagenaar, netwerkcoördinator palliatieve zorg, is het een middag met verrassende activiteiten voor alle leeftijden. Zo hebben de bakkers van Parabool een speciaal troostbrood ontwikkeld die ter plekke geproefd en gekocht kan worden. Mooi is ook dat de groep vrouwen voor elkaar diverse troostrijke hapjes uit verschillende culturen serveren. Ook aan de kinderen is gedacht. Er kunnen troostzakdoeken gemaakt worden en geluisterd worden naar de verhalen van de Levensjas die in de bibliotheek rondloopt. In de mooie rode jas zitten kleine zakjes. In die zakjes zitten verschillende voorwerpen, zoals een dobber, een beertje en een oude bril. Bij ieder voorwerp hoort een verhaal, een positieve herinnering. De Levensjas deelt positieve herinneringen maar luistert ook naar de positieve herinneringen van de ander.

Levende boeken

Een mooi onderdeel van deze middag is het lenen van een levend boek. Er is een miMakker, een clown die gericht is op een belevingsgerichte vorm van contact maken. Deze kan worden geleend voor bijvoorbeeld mensen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking. Er is ook iemand die werkt op de wensambulance en tevens is er een boekenschrijver en een vrijwilliger uit het hospice beschikbaar voor een kort gesprek. Daarnaast zijn er twee lezingen. Van Caroline Muller die vertelt over troost bij kinderen in verschillende leeftijdsfases en van Troostdichter Boudewijn Betzema die vertelt en gedichten voordraagt.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt staan diverse standhouders. Zij zullen uiting geven aan het thema ‘Troost’.

Jaarthema

De organisaties, aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg Salland, en de stadshartkerken, bibliotheek Deventer, vrijwilligersorganisatie Humanitas en Monuta Wilco Leukenhaus sloegen de handen ineen om het thema ‘Troost’ in 2019 op verschillende manieren te belichten.

De middag van Troost  staat open voor iedereen die meer wil weten over dit thema.

Zaterdag 9 november 2019

13.00 uur – 16.00 uur

U bent van harte welkom!

Noot voor de redactie

Het programma wordt georganiseerd door  leden van zorg- en vrijwillige organisaties, aangesloten bij het Netwerk Palliatieve ZorgBibliotheek Deventer, Stadshartkerken Deventer, HumanitasCarinova MantelzorgondersteuningMonuta Wilco Leukenhaus

Het Netwerk Palliatieve Zorg richt zich op mensen die een levensbedreigende aandoening hebben of kwetsbaarheid. Palliatieve zorg is de ondersteuning en zorg die mensen dan kunnen krijgen.
Die ondersteuning is niet gericht op genezen, maar op kwaliteit van leven zodat de mensen om wie het gaat, de dingen kunnen blijven doen die voor hen belangrijk zijn.

Wilt u meer weten over het Netwerk Palliatieve Zorg Salland of het samenwerkingsverband dat het jaarprogramma Troost heeft samengesteld, neem contact op met Wies Wagenaar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.: 06-26363992.