“Ja, ik wil”… met deze eenvoudige woorden in de kerk wordt het sacrament van het huwelijk voltrokken. Zoals mijn eerste pastoor zei: “eigenlijk spreken een man en een vrouw dat voor de derde keer uit naar elkaar. De tweede keer was in het gemeentehuis, een belangrijke gebeurtenis omdat ze daarmee de rechten en plichten vanuit en naar de samenleving op zich nemen. Maar die eerste keer - vaak in het verborgene - was het belangrijkste omdat ze toen uit vrije wil zich naar elkaar keerden.”

wedding rings 1694739 1920 1

In liefde voor elkaar laten man en vrouw zien dat God onder ons aanwezig en werkzaam is. Het beeld wordt ook gebruikt om de verbondenheid tussen Christus en zijn kerk te laten zien. Als gelovigen sta je in de gemeenschap, draag je je steentje bij, maar word je ook gedragen door de gemeenschap.

Het bijzondere van het sacrament van het huwelijk is dat de huwenden het sacrament aan elkaar toedienen. De pastoor (vertegenwoordiger van de gemeenschap) of zijn gedelegeerde staat er ‘slechts’ bij als getuige. Hij mag daarna de zegen uitspreken, waarin de heilige Geest wordt aangeroepen om hen te sterken in hun verbond en om de liefde van Christus ook door hun huwelijk te laten stromen. Het ja-woord wordt bevestigd in de huwelijksdaad, de seksuele vereniging.

Sinds Vaticanum II legt de kerk de nadruk op de gelijkwaardigheid van de partners in het huwelijk. De Catechismus van de Katholieke Kerk verwoordt dat aldus: “Het huwelijksverbond, waardoor man en vrouw met elkaar een algehele levensgemeenschap vormen die uit haar natuurlijke aard gericht is op het welzijn van de echtgenoten en op het voortbrengen en opvoeden van de kinderen, is door Christus tussen gedoopten verheven tot de waardigheid van een sacrament.” (1601)

Een levensgemeenschap vormen… verstaan wat trouw betekent…. de godsdienstige kant van een huwelijk herkennen en durven beleven…. de consequenties van het ‘ja, ik wil’ doorzien… dat alles vraagt voorbereiding en bezinning. 

Wat moet er geregeld worden?

Bij een kerkelijk huwelijk belooft een echtpaar aan elkaar en tegenover God dat ze elkaar een leven lang trouw zullen blijven. Dat is een grote belofte, waarover mensen goed nadenken. Wie wil trouwen in de kerk, doet dat niet alleen voor ‘het plaatje’.

trouwen ring om doen 350p

Een kerkelijk huwelijk brengt veel geregel met zich mee. De locatie en de voorganger moeten besproken worden. Een kerkelijk huwelijk wordt alleen op die plaatsen gesloten waar de kerkelijke gemeenschap regelmatig samen komt om eucharistie te vieren. (dus niet in het stadhuis of andere aangewezen trouwlocatie of zomaar een mooie romantische plek- meestal wel in een kerk).

Meld je persoonlijk aan bij het centrale secretariaat van de H. Lebuinusparochie (Broederenstraat 18a1 Deventer 0570-609040 op woensdag en vrijdag  9.00-13.00 uur of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).  Doet u dat zo ruim mogelijk van tevoren. Liefst zo’n negen maanden voor de geplande huwelijksdatum. Vanuit het pastoraal team wordt er dan contact met u opgenomen over eventuele bijzonderheden en wensen ten aanzien van de huwelijksviering.  Met de priester of diaken die in de huwelijksliturgie voorgaat hebt u vervolgens een kennismakingsgesprek.

Trouwen in de Lebuinus Parochie kan op doordeweekse dagen en op zaterdagochtend. Vanaf zaterdag 13.00 uur worden er in het weekend geen huwelijken voltrokken.

De huwelijksvoorbereiding

Veel aanstaande echtparen weten ruim te voren wanneer zij trouwen. Restaurants, de trouwlocatie etc. worden een jaar te voren gereserveerd. 

trouwen 350p

Maar nog belangrijker is de voorbereiding voor alle dagen na je huwelijksdag, de voorbereiding op je huwelijk, het verbond dat je samen voor je hele leven aangaat.
De voorbereiding op het huwelijk begint thuis eigenlijk al bij het voorbeeld van de eigen ouders. De maanden voor het huwelijk zijn een unieke gelegenheid om bewust in vrijheid voor elkaar en voor het huwelijk te kiezen. Je moet je partner diepgaand leren kennen: in wederzijds respect, in zelfbeheersing, in de gave van zichzelf. Neem daarom ook de tijd om dat met behulp van een cursus te doen.
Als jullie van plan zijn om een kerkelijk huwelijk aan te gaan dan nodigt de parochie jullie van harte uit om deel te nemen aan de huwelijkscursus.

 

Deze cursus is opgezet door de afdeling ‘huwelijk en gezin’ van het aartsbisdom Utrecht. We komen vijf avonden samen in een van de parochiecentra. We gaan met elkaar kijken naar de vijf talen van de liefde, we spreken over ‘relatie’, over wie is God / Jezus voor jou?, we staan stil bij ‘het huwelijk leven en trouw zijn’, bij de huwelijkstheologie en natuurlijk kijken we ook naar de inhoud en de vorm van jullie huwelijksviering in de kerk.

In 2023 kun je vanaf  medio januari meedoen! Geef je op bij het parochiesecretariaat. Ook voor meer info kun je daar terecht.

In het filmpje hieronder wordt de kijker de vraag gesteld waarom je voor de Kerk zou willen trouwen.

 

 

Huwelijksliturgie

Daarnaast is er nog contact met de pastor die voorgaat in de huwelijksviering over de liturgie. De bruidsparen kunnen met de hieronder te downloaden teksten in samenwerking met de voorganger hun eigen huwelijksliturgieboekje samenstellen en maken.