Bisdombedevaart Lourdes 2023

Woensdag 3 mei.
Vanmorgen was de Internationale Mis in de Pius X Basiliek.
In deze internationale viering was Nederlands de hoofdtaal. Waar een klein land toch groot in kan zijn. Dit kwam doordat de Aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk voorging. Zonder iemand tekort te doen, mag hier wel vermeld worden, dat onze hotelpastor Richard Meijer ook duidelijk aanwezig was. Hij bracht tijdens de processie de bijbel mee naar voren en mocht het Evangelie voorlezen. Het was alweer een bijzondere viering.
Nadien was ieder vrij tot de lunch.
's Middags was er ook een bijzondere viering, de Viering met handoplegging.
Onze rolstoelgangers kregen de handpoplegging door Kardinaal Eijk en hebben dit als zeer bijzonder ervaren.
Aan het eind van deze viering werd door de kardinaal Ben Lokate nog in het zonnetjes gezet. Ben gaat met pensioen en werd bijzonder geprezen door al zijn werkzaamheden. Hij werd verrast met een mooi Mariabeeld, ter plaatse gewijd, en een oorkonde.
Na de viering was er buiten koffie drinken, waarbij mogelijkheid om Ben te feliciteren.

 

Dinsdag 2 mei 2023

Vandaag was er een Eucharistieviering in de Bernadettekerk aan de grotzijde. Hier was ruim plaats voor al de pelgrims vanuit Bisdom Utrecht.
Na deze viering was er gelegenheid om koffie te drinken.
's Middags na de lunch hebben we een stadswandeling gemaakt. We zijn naar het kerkhof geweest, waar de ouders van Bernadette zijn begraven. Vervolgens hebben we aan de winkel van de beeldenfabriek een bezoek gebracht. Hier keek je de ogen uit aan de veelheid en grootte van de diverse beelden.IMG 20230502 WA0010

Daarna hebben we even een terrasje gepakt bij het schitterende weer waar we het vandaag mee hebben getroffen. Op de terugweg konden we zo door naar de afspraak met Mgr. H. Woorts. Hij heeft ons begeleid met de kleine Kruisweg. Deze Kruisweg, ook wel de Verrijzenisweg genoemd, is nl zeer goed geschikt voor rolstoelgangers en is zeer de moeite waard vanwege de bijzonder mooie, in wit marmer gebeeldhouwde staties. Het toeval wilde, dat de beeldhouwster Maria de Faykid, hier bezig was om de beeldhouwwerken met een hogedrukspuit weer schoon te maken. Dat doet zij jaarlijks en is daar 3 dagen druk mee. Bijzonder was dat Mgr. H. Woorts samen met ons deze Kruisweg wilde doen. Hij ging deze week met elke parochie een keer eten, maar dan bleef Lebuinus over. Toen kwam dit voorstel in beeld, waar de bedevaartgroep van Lebuinus uiterst content mee was. Na de Kruisweg hadden wij nog een speciaal samenzijn met Mgr Woorts ivm een gesprek over Priesterroepingen. Hij heeft ons uitgelegd hoe hij de weg heeft bewandeld hoe Priester te worden en hoe hij dit beleefde tot waar hij nu staat. Hij voelde zich heel kundig met de Sallandse Pelgrims uit de Lebuinusparochie.

 Klik HIER voor meer foto's!

Maandag 1 mei 2023

Vanmorgen was het een droge ochtend, dat was ook een fijne beleving in Lourdes. Na het ontbijt vertrokken we rond 8:45 uur voor de Eucharistieviering naar de Pius X Basiliek. Deze viering was alleen voor het Bisdom Utrecht. Bijzonder bij deze viering was dat er 2 Communicantjes waren.IMG 20230501 WA0008
In processie kwamen de vaandeldragers, acolieten en al de voorgangers weer naar voren. Het was weer een mooie viering met een koor uit Ede.
Na de viering moest iedereen zich met de eigen pelgrimsgroep zich verzamelen op de Esplanade voor de groepsfoto. Het duurde wel even voordat iedereen op de juiste plaats stond. Gelukkig scheen nu de zon dus was men geduldig voor het resultaat.
Maar vanochtend helaas geen koffie, we konden zo door naar ons hotel voor de middagmaaltijd. De koffie werd 's middags ingehaald, waarna we zo door konden naar de Bernadettekerk voor de Viering van Barmhartigheid. Dit was ook weer een bijzonder samenzijn, waarbij mogelijkheid tot biechten in de open lucht. Daarna was men vrij tot de avondmaaltijd.
's Avonds om 21:00 uur volgt de Lichtprocessie.

Klik HIER voor meer foto's!

Zondag 30 april 2023

Hierbij een kort verslagje van de eerste dag.
Na de viering vanmorgen hebben we met de hele groep lekker koffie gedronken. Daarna terug naar het hotel om daar warm te eten. Zondags eten ze hier kip met patatjes en een toetje toe.
Om 14:00 uur werden we weer beneden bij de receptie verwacht om onder leiding van Richard Meijer het Heiligdom te verkennen.
Toen we het Heiligdom op liepen, zagen we Joachim Skiba wat verder voor ons lopen. Hij was zijn groep iets aan het uitleggen, maar toen hij ons zag onderbrak hij dat en kwam onze kant op.
Vervolgens zijn we met Richard vanaf het Heiligdom richting de grot gegaan, langs de watervulplaatsen, de baden en de kleine kruisweg. Hij heeft ons een en ander uitgelegd.
Toen we bij de kaarsen kwamen kon ieder van ons ook even zijn/ haar wens invullen. Daarna hebben we in het centrum even een bakkie gedaan en even rondkijken om o.a. wat souvenirs te kopen.
Daarna volgde de Sacramentsprocessie. Deze was ook weer groots van opzet en indrukwekkend om mee te maken. Ook hier waren de rolstoegangers weer diep van onder de indruk. De processie eindigde in de ondergrondse kerk Pius X.
Na die tijd ging eenieder weer naar zijn of haar hotel voor de warme maaltijd.
Ik sprak na de maaltijd de bedrijfsleider nog kort. Hij gaf aan dat door Corona meerdere hotels personeelsproblemen hebben. Ik heb hem en zijn enige serveerster voor vandaag een compliment gegeven, dat zij zonder problemen al de tafels rennend heeft bediend. Bijzonder dat zij dit zo volhield Vanavond is iedereen vrij om te gaan na de indrukwekkende dag.

Jan Arink

Klik HIER voor meer foto's.

IMG 20230430 WA0006

IMG 20230430 WA0009

Bedevaart Lourdes Lebuinusparochie 2018

 Lourdesgroep 2018Van 28 april tot 5 mei gingen pelgrims van het bisdom Utrecht op bedevaart naar Lourdes,  waaronder ook parochianen van de Lebuïnusparochie. Drie koorleden van het  st. Nicolaaskoor gingen mee en namen tevens deel in het projectkoor. De reis verliep voorspoedig en na de goed verzorgde tocht met bus en TGV kwamen de pelgrims aan in Lourdes. Na de maaltijd gingen sommige pelgrims al naar het heiligdom voor een bezoek aan de grot. Omdat de volgende dag ook nog pelgrims arriveerden die per zorgbus en per vliegtuig kwamen werd zondagsavonds de openingsviering gehouden. Voor de koorleden was dat de tweede keer die dag om te zingen, omdat er in de ochtend al een plechtig Lauden was gevierd in de mooie Rozenkransbasiliek.

Tijdens de openingsviering verzamelden alle pelgrims zich in de Bernadettekerk, waar Mgr. Woorts in zijn preek stelde dat vele pelgrims gehecht zijn aan Lourdes, of dat zullen worden als ze er voor het eerst zijn.

Onder het zingen van Marialiederen gingen na afloop de pelgrims naar het heiligdom voor de passage door de Grot.

Op maandag was er de onder andere de viering van Barmhartigheid en op dinsdag de mis aan de grot. Helaas regende het wel heel erg hard en ook de temperatuur maakte dat iedereen graag winterkleding had willen dragen. ’S Avonds tijdens de prachtige lichtprocessie bleef het gelukkig droog.

Woensdags was de internationale mis waar mgr. Woorts hoofdcelebrant was in deze meertalige Eucharistieviering. Onze koorleden hebben ook in deze mis mee mogen zingen, wat enorm indrukwekkend werd gevonden. Er was ’s middags nog een viering met handoplegging en donderdag was er een excursiedag naar Cirque de Gavarnie. Het was deze excursiedag nat en koud, iets waar de pelgrims inmiddels al aan gewend waren. Het was een mooie tocht en op de bestemming aangekomen werden ondanks het weer mooie wandelingen gemaakt en werd er wat gedronken in het restaurant. Onze koorleden lieten ook daar van zich horen door Marialiederen te zingen, waarbij iedereen meedeed.

In de avond werd de zendingsviering gehouden.

Vrijdagsmiddags vertrokken de pelgrims die per vliegtuig waren gekomen en op zaterdag de rest van de groep per TGV. Onze koorleden hebben de hele week van zich laten horen. Ze zongen, wanneer het maar kon, in het hotel of bij betreden van de eetzaal, het lied “te Lourd’ op de bergen”.

Het was een zeer geslaagde bedevaart!

Bisdombedevaart Lourdes 2015

Bisdombedevaart Lourdes 2015

Van 2 t/m 9 mei 2015 ging het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart naar Lourdes. Hoofdaalmoezenier van de bedevaart was net als in 2012 vicaris Ronald Cornelissen van Deventer. Het was al de derde bisdombedevaart naar Lourdes. Alle keren was de organisatie in handen van reisorganisatie VNB.

In 't Zout van juni schreef Lucas Brinkhuis, een van de meegereisde jongeren, het volgende:

'Lourdesbedevaart: samen geloof beleven'

In de meivakantie is onze parochie meegegaan met de bisdombedevaart naar Lourdes. De sfeer die in Lourdes hangt, is de bijzonderste in de wereld. Onze parochie zat samen met de parochie van Raalte in een hotel, maar als je denkt dat er dan gewoon twee parochies in een hotel zitten, heb je het fout: we waren echt een groep, echt samen. Ook tijdens de vieringen voelde je dat je samen was. je zat dan wel met 1300 pelgrims vanuit heel Nederland in een kerk, je voelde je toch echt samen. Samen vier je hetzelfde en je voelt je verbonden met de andere mensen en met Maria. Je voelt haar waken over het heiligdom en je kunt jouw problemen bij haar neerleggen. Zelf volgde ik een programma met de jongerengroep. Deze jongeren kwamen ook vanuit heel Nederland, maar je voelt gewoon dat je daar in Lourdes samen bent. iedereen is aardig voor mekaar, iedereen helpt elkaar en iedereen heeft lol met elkaar. Je ziet hoe vele mensen en ook vooral jongeren samen het geloof beleven. Deze Lourdesreis was geweldig en heeft zeker alle verwachtingen overtroffen.'  

Reisverslag Lourdes 2014

Reisverslag Lourdes 2014

De belevenissen van de pelgrims
(17 t/ 22 september 2014) : klik hier
      door Lammie in 't Veld

Kijk ook eens in het foto-album....

 

 

 

Reisverslag 2013 'We waren in Lourdes!'

Reisverslag 2013 'We waren in Lourdes!'

een reisverslag van Lammie in 't Veld

Van 8 tot en met 13 mei waren we met vijftig parochianen uit diverse locaties in Lourdes. Voor sommigen was het een eerste en indrukwekkende kennismaking, voor anderen de ervaring van opnieuw even thuiskomen. Zes dagen, het lijkt kort maar in Lourdes heeft een dag veel meer uren dan thuis, wat kan er veel op één dag. Maar ook wat een indrukken krijg je dan te verwerken op die ene dag. Een korte impressie.

72 in de pyreneen 350p 1.1

De reis ernaar toe, voor sommigen hun luchtdoop, want ze vlogen voor het eerst. De vele vieringen in de verschillende kerken, met een voor ons bekende voorganger, want pastoor Joachim Skiba was de enige priester tijdens deze bedevaart en dus bij alle vieringen hoofdcelebrant. De lichtprocessie, die zo mooi maar ook zo koud was voor de mensen die stil in de rolstoelen (vooraan) mochten zitten. De sacramentsprocessie waarbij veel deelnemers uit onze groep een taak hadden in de nabijheid van het Allerheiligste.
De excursie naar de Pyreneeën, zo mooi en zulk prachtig weer, even uit de drukte van Lourdes naar de rust van de besneeuwde toppen en de prachtige natuur. ’s Ochtends om kwart voor zes in het ochtendgloren de Grote Kruisweg lopen en alleen het geluid van de vogels horen. ’s Avonds laat nog lekker in de bar van het hotel een glaasje wijn drinken en samen praten en veel lachen, maar ook samen ontroerd raken door de levensverhalen die dan gedeeld worden.

Er valt nog veel meer te vertellenen dat zullen de deelnemers ook zeker in hun eigenomgeving doen. Dus kent u iemand die geweest is, luister naar zijn of haar verhaal, zie de foto’s maar vooral de stralende ogen als ze vertellen hoe ze het hebben ervaren. Dan ziet u daar doorheen iets van het licht van Maria en het wonder van Lourdes.

foto's Jan Arink uit Wijhegroepsfoto Duran Lourdes

Zie ook vnbreizen.nl.

Reisverslag 2011 'Het wonder van Lourdes'

een reisverslag van Mieke de Jong.

Van 21 tot 26 mei 2011 gingen 48 Lebuinusparochianen op bedevaart naar Lourdes.
Dankzij het voorbereidende werk van de Lourdeswerkgroep, de VNB, de begeleidende hotelleidster Wil Groen én de herderlijke zorg van pastoor Joachim Skiba konden de bedevaartgangers met volle teugen Lourdes (her)ontdekken.

lourdesreis 2011 mdejong 350p.1

‘Lourdes….. je moet het zelf meemaken, ervaren, voelen!’, horen we de organiserende Lourdes-werkgroepleden zeggen tijdens de kennismakingsavond. En zo staan we na een voorspoedige vliegreis midden in Lourdes: sommigen eerst wat onwennig en verbouwereerd, maar allemaal nieuwsgierig en verwachtingsvol om in zes dagen het wonder van Lourdes op het spoor te komen én aan den lijve te mogen ervaren.

Bekijk de foto's die de bedevaartgangers maakten tijdens deze reis en lees het volledige verslag van Mieke de Jong: 2011_Het wonder van Lourdes.pdf.

groepsfoto Lourdes 2011

165 img00004767